Vriendschappen; het aangaan, het onderhouden, investeren maar ook terugkrijgen. Allemaal onderwerpen die veelvuldig langskomen in mijn coachpraktijk.  

Hooggevoelige personen worden vaak als prettige vrienden ervaren. Zo zijn ze over het algemeen zorgzaam en attent. Toch is juist vaak deze groep die teleurgesteld raakt in hun vrienden. Hoe kan dat? Tijd voor een blog over vriendschap i.c.m. hooggevoeligheid.

Andere behoeften en inzichten

Als HSP heb je andere behoeften dan je ‘niet HSP’ vrienden. Denk hierbij aan meer tijd voor jezelf nodig hebben, maar ook meer tijd nodig hebben om dingen te verwerken / naast je neer te kunnen leggen.

Ook komt het regelmatig voor dat jij situaties anders ervaart dan je vrienden. Je krijgt het gevoel dat je, je aanstelt of overdrijft. Dit komt vaak doordat je de situaties intenser beleeft en door de diepgaande verwerking (wat kenmerkend is voor een HSP) zie je de dingen soms ook anders.

Als HSP denk je door o.a. de diepgaande verwerking meer en verder over onderwerpen na. Deze diepgang wordt vaak gemist in vriendschappen. Het ‘moet’ vooral gezellig zijn en niet zo ‘zwaar’. Terwijl jij de behoefte hebt om wel over bijv. de zin van het leven te hebben. Zoek hiervoor gelijkgestemden en verwacht niet van al je vrienden dat ze je dit kunnen bieden.

Gericht op de ander

Als HSP ben je meer gericht op de ander dan een niet HSP. Je vindt het belangrijk dat het goed gaat met de ander en dat er harmonie is tussen jou en de ander(en). Doordat je de harmonie zo belangrijk vindt, kies je snel voor het groepsbelang en niet voor je eigen belang. Oftewel je cijfert je zelf en je eigen behoeftes snel weg. De kans op overprikkeling wordt hierdoor vergroot.

Los van het feit dat je het belangrijk vindt, voel je goed aan hoe het met de ander gaat en de emoties van diegene pik je op. Je antennes pikken die signalen op, zonder dat de ander zich daar altijd bewust van is of benoemt. Daar kun je last van hebben, waardoor het in contact staan met anderen moeilijker wordt.

De mensen om jou heen hebben deze ‘voelsprieten’ niet en pikken dus ook niet op hoe jij je voelt. De enige manier om dit kenbaar te maken is door het daadwerkelijk en duidelijk uit te spreken. Verzacht het niet met woorden, want ook dan komt je boodschap niet over en raak je teleurgesteld dat er niet wordt gereageerd zoals je hoopt / verwacht en nodig hebt.

Afgewezen voelen

Als je niet krijgt wat je nodig hebt raak je teleurgesteld in een vriendschap. Dit kan een gevoel van afwijzing met zich meebrengen. Heb je daar veel last van? Lees dan mijn blog over Rejection Sensitivity (afwijzingsgevoeligheid).

Onthoud dat geen reactie of later dan je had gehoopt geen tekenen zijn dat je er niet toe doet. Je vriend(in) heeft waarschijnlijk even iets anders te doen en daardoor raak jij wat meer naar de achtergrond. Dit kun jij je niet voorstellen, maar zo werkt het voor anderen wel. Spiegel niet naar de ander hoe jij bent (mede door je hooggevoeligheid). Jouw talenten zijn bijzonder en daar beschikt niet iedereen over, dus dat mag en kan je ook niet van anderen verwachten. Maak het bespreekbaar als je er teveel hinder van ondervindt.

Gelijkgestemden

1 op de 5 personen is hooggevoelig, dus er lopen genoeg mensen rond die grotendeels dezelfde eigenschappen hebben als jij.

Het is niet gezegd dat je met iedere andere HSP een goede klik hebt. Mis je echt wat in je bestaande vriendschappen? Ga dan actief op zoek naar gelijkgestemden. Er zijn bijv. groepen op Facebook, bezoek eens een training / workshop over hooggevoeligheid en vraag een coach in de buurt of die je verder kan helpen.