Hooggevoelig kind
Bij hooggevoelige kinderen wordt snel gedacht aan introverte kinderen die snel huilen. Een kind dat de ontlading, door overprikkeling, zoekt in een woede-uitbarsting, wordt minder snel bestempeld als hooggevoelig en wordt ook anders benaderd. Een kind dat huilt wordt getroost, een kind dat boos wordt krijgt vaak een standje. Wat vaak niet gezien wordt, is dat beide kinderen dezelfde behoefte hebben. Sommige kinderen trekken zich terug als het te druk wordt, maar anderen zoeken de prikkels juist op en worden heel druk bij overprikkeling (HSS). Je hebt zowel introverte als extraverte hooggevoelige kinderen, maar ook hooggevoelige kinderen met een sterke eigen wil. Hieronder lees je daar meer over. Ieder kind is uniek en dat is bij hooggevoelige kinderen net zo. Een aantal kenmerken op een rij:
- Creatief, empathisch en zorgzaam, maar ook sneller vermoeid, van slag en overprikkeld. Dit kan zich uiten in huilen, maar ook in woede-uitbarstingen
- Sterk inlevingsvermogen, overlopen van emoties en van enthousiasme
- Meer tijd nodig om zich aan te passen of voor te bereiden op nieuwe situaties
- Voelen zich eerder afgewezen
- Hebben een sterk rechtvaardigheidsgevoel
Je hebt in het algemene stuk over hooggevoeligheid al kunnen lezen dat er 4 verschillende types te onderscheiden zijn. Per type geef ik een korte omschrijving, zodat je wellicht in één van de types je kind herkent.
Het hooggevoelige kind
1. Het introverte rustzoekende kind
Je kind is graag op zichzelf en heeft baat bij regelmaat en routine. Het doet het liefst de dingen alleen of 1 op 1. Je kind kan opladen in een omgeving met weinig prikkels. Het kan genieten van rustig op de bank een boekje lezen of een muziekje luisteren. De eigen emoties, ideeën en gedachten zijn vaak al voldoende voor deze kinderen.
2. Het extraverte rustzoekende kind
Deze combinatie leidt vaak tot verwarring. Aan de ene kant haalt je kind energie uit prikkels, aan de andere kant heeft het voldoende rust nodig. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je kind na een lange schooldag geen zin in een speelafspraak. Als je kind dan toch aan het spelen is, zie je dat je kind dat wel als prettig ervaart en er energie van krijgt. Wat belangrijk is voor je kind is om contact te stimuleren, maar wel de grenzen te bewaken om overprikkeling te voorkomen. Balans is voor je kind erg belangrijk, maar voelt dat vaak zelf nog niet (op tijd) aan.
3. Het introverte sensatiezoekende kind
Je kind onderneemt graag en is op zoek naar afwisseling, maar niet in te grote groepen. Je kind gaat bewust op zoek naar spanning, maar liever alleen of met vertrouwde personen. Je kind kan heerlijk dagdromen en kan tot in de puntjes zaken uitzoeken, zolang het maar zijn of haar interesse heeft. Je kind haalt dus niet deze prikkels uit het contact met anderen. Ook hier is de grootste uitdaging, de balans te bewaren tussen voldoende prikkeling en voldoende tijd en ruimte voor de innerlijke wereld.
4. Het extraverte sensatiezoekende kind (High Sensation Seeker)
Je kind laadt op door contact met anderen en lekker veel uitdagingen. Je kind leeft op dingen ondernemen en op avontuur gaan, het heeft de prikkels echt nodig! Je kind houdt van een actief sociaal leven en gaat uit enthousiasme vaak door. Voor je kind is het wel belangrijk om de grenzen te bewaken, want de hooggevoelige kant kan wel overprikkeld raken. Deze combinatie is dus behoorlijk lastig voor zowel jou als voor je kind.
Herkennen van een hooggevoelig kind
Naast deze 4 verschillende types onderscheidt het LiHSK (Landelijk informatiepunt Hoog Sensitieve Kinderen) karaktereigenschappen waaraan je een hooggevoelig kind kunt herkennen. Deze verdelen we onder in 4 categorieën. Om hooggevoelig te zijn hoef je niet alle kenmerken te herkennen bij je kind.
- Lichamelijk gebied = het fysieke lichaam met zintuigen. Kleine veranderingen zien, smaakverschillen onderscheiden, kleding dat kriebelt, scherp horen.
- Emotioneel gebied = gevoelens en omgaan met anderen. Aanvoelen van stemming, snel zorgen maken, behoefte aan rustige omgeving, moeite met veranderingen, zelfreflectie.
- Mentaal gebied = denken, leren en informatie verwerken. Goed geheugen, diepzinnige vragen stellen, hekel hebben aan herhalen, grote woordenschat.
- Spiritueel gebied = bewust van zingeving van het leven. Hechten aan de waarheid, sterke binding met de natuur, levensvragen, gericht de eigen weg te volgen.
Hulp nodig?
Wil je samen met mij onderzoeken of je kind hooggevoelig is en welk type hooggevoelige? Wil je leren hoe je, je kind het beste kan helpen? Neem dan contact met mij op. Ik help jou en daarmee je kind graag verder. Als je kind hooggevoelig is, is de kans groot dat één van de ouders ook hooggevoelig is. Wil je meer weten over hooggevoeligheid bij volwassenen? Lees dan verder op de andere pagina.