Er komen steeds meer hooggevoelige mannen in mijn praktijk. In eerste instantie nog met een gevoel van schaamte. De wens om te leren omgaan met hun hooggevoeligheid is gelukkig groter. Na een paar sessies verdwijnt het gevoel van schaamte en maakt het plaats voor inzicht, begrip, erkenning en herkenning. Deze schaamte komt veel minder vaak voor bij hooggevoelige vrouwen. Hoe zit dat precies?

Hooggevoeligheid wordt vooral gezien als iets vrouwelijks, terwijl er net zoveel hooggevoelige mannen als vrouwen zijn. De man heeft van oudsher een rolmodel in onze maatschappij. We vinden dat mannen sterk en rationeel moeten zijn, emoties en gevoelens behoren tot de vrouwelijke eigenschappen. Jongens moeten stoer zijn en mogen vooral niet huilen. We hebben allemaal wel eens iemand horen zeggen ‘Kom op tranen weg, je bent toch geen meisje’?

Daarmee leren we onze jongens dat bijv. huilen, pijn, angst, zorgen ed. niet geuit mogen worden. Hoe doe je dat als je deze emoties wel voelt en die ook nog eens intenser binnenkomen?

Het is niet zo gek dat hooggevoelige mannen anders met hun hooggevoeligheid om (moeten) gaan, terwijl de eigenschappen wel hetzelfde zijn als die van een hooggevoelige vrouw. Het ervaren van de tegenstrijdigheid tussen zichzelf en het beeld van hoe een man moet zijn, kan een reden zijn voor de hooggevoelige man om zijn gevoeligheid te onderdrukken. Een gevoel van anders zijn, eenzaamheid en ongelukkig zijn volgen. In sommige gevallen kan dat zelfs leiden tot depressiviteit of een burn-out.  

Vragen of zorgen waar veel hooggevoelige mannen mee rond lopen zijn; ‘Ben ik wel een echte man’? ‘Ben ik wel sterk genoeg’? ‘Vinden vrouwen mij wel aantrekkelijk als ik zo gevoelig ben?’. Ook in vriendschappen kan het best ingewikkeld zijn. De hooggevoelige man is vaak rustig, zachtaardig en gaat graag een diepgaand gesprek aan. Ze houden niet zo van ‘macho gedrag’ en gaan bij voorkeur niet de competitie met anderen aan. Uiteraard zijn er veel verschillen tussen de mannen, zo zijn er ook zeker hooggevoelige dominante mannen. Daarnaast speelt het ook mee of je introvert of extravert bent. Ook speelt je omgeving een rol, denk aan opvoeding, je werk en je vrienden.

Het is erg belangrijk dat je jouw gevoeligheid uiteindelijk kan gaan inzetten, want dat is juist jouw kracht. Het is vaak een kwestie van eerst erkennen en accepteren dat je hooggevoelig bent en leren vertrouwen op je gevoel om je er vervolgens door te kunnen laten leiden.

Tevens is het stellen van grenzen vaak ook een uitdaging. Geen zin hebben in een feestje of een verjaardag en ‘nee’ zeggen op je werk of tegen vrijwilligerswerk. Je wilt je tenslotte van je beste kant laten zien, aardig gevonden worden en je kunt het er toch prima bij doen…? Voor iedere hooggevoelige is het stellen van grenzen en leren luisteren naar je lichaam essentieel om (structurele) overprikkeling te voorkomen. Wanneer je dat niet doet zal je momenten van overprikkeling ervaren. Dit kunnen korte momenten zijn ‘van je even niet zo lekker voelen’, maar het kunnen ook langere periodes van overprikkeling zijn.

Momenten waarop je niet lekker in je vel zit, maar soms niet goed weet waardoor. Of fases waarin je over alles twijfelt en niet tot een besluit komt. Je zult merken dat deze fases steeds weer terugkeren en in de loop van de tijd ook frequenter. Wanneer je jouw gevoeligheid blijft onderdrukken kan dat verregaande gevolgen hebben voor je mentale en lichamelijke gezondheid. De balans zoeken tussen je huidige leven en voldoende oplaad en herstelmomenten is belangrijk om problemen in de toekomst te voorkomen.

Kom je zelf niet uit deze spiraal, heb je geen idee waar je moet beginnen of heb je andere vragen over je hooggevoeligheid? Neem dan gerust contact met mij op. Samen bekijken we waar ik je bij kan helpen, zodat je jouw hooggevoeligheid als een kracht ervaart.