De kerstvakantie is begonnen. ‘Lekker even niks, gezellig samen zijn met familie, eindelijk even bijkomen’ zijn verwachtingen die velen hebben. Helaas loopt het vaak anders. Voor HSP’s (van groot naar klein) is het soms een flinke uitdaging om deze dagen goed door te komen.

Tijdens de feestdagen worden al onze zintuigen flink geprikkeld.

Overal staan kerstliedjes aan, het liefst wat harder dan normaal, want het is zo leuk om mee te zingen. Er is van alles te zien, lichtjes, ballen en andere versieringen in veel verschillende kleuren. Het ruikt overal zo lekker en vaak mag je ook nog ergens van proeven. En dan uiteraard al het familiebezoek niet te vergeten. Allemaal gezellig, maar vaak ook een beetje veel.

Hoe voorkom je overprikkeling tijdens deze dagen? 

1. Plan momenten van rust & ontspanning

Kijk goed naar wat er de komende dagen op de planning staat. Plan tussendoor ruimte voor rust en ontspanning. Dit is voor HSP’s altijd al belangrijk om te doen, maar tijdens deze dagen extra belangrijk, omdat er veel achter elkaar gepland wordt. Wees creatief en kijk naar de mogelijkheden.

Ga na het kerstdiner even een stukje lopen en kom daarna weer terug. Je hoeft geen hele dagen bij elkaar te zijn, dus spreek later af dan je gewend bent of juist eerder waardoor je weer bijtijds thuis bent.

Op welke manier je het ook doet, plan deze momenten in. Met voldoende rust voorkom je overprikkeling.  

2. Keuzes maken

Keuzes maken blijkt vaak erg lastig te zijn. Vaak worden we met kerst geleefd en gaan we mee met tradities/ wensen en verwachtingen van anderen. Ga je eigen keuzes maken.

Vier je kerst bij jou thuis met veel mensen? Verdeel dan de taken en zorg dat niet alles op jou bordje ligt. Gastvrouw, kok (en moeder) tegelijk zijn is een lastige opgave en overprikkeling ligt dan op de loer. Leg de lat niet te hoog en vraag om hulp. Hoe relaxter jij bent, hoe meer je kunt genieten en je gasten ook.

Maak ook voor je kind keuzes. Moet je kind echt de hele tijd netjes aan tafel blijven zitten of mag die zich even terugtrekken? In de vakantie worden er vaak ook speelafspraakjes gemaakt. Vraag je af of je, je kind hier een plezier mee doet of dat het eigenlijk wel genoeg is wat er op de planning staat.

3. Voorbereiding en structuur

Ook deze tip helpt jou en je kind beter de kerst door. Maak het overzichtelijk voor je kind wat er op de planning staat en wat je kind iedere dag kan verwachten. Waar ben je op welke dag, wie zijn er dan nog meer enz. Bereid je kind voor op wat er komen gaat.

Dit doe je ook voor jezelf en daarbij wat er van je verwacht wordt. Alle voorbereidingen die je kunt treffen voor het kerstdiner kun je inplannen, zodat je niet alles op het laatste moment moet doen. Maak als je voor veel mensen gaat koken en schema wat je wanneer kunt en moet doen. Zo kun je stapsgewijs alles klaarmaken en afvinken van wat je al gedaan hebt. Dat afvinken geeft altijd een goed gevoel!

4. Geniet en begrip

Kies er bewust voor om te genieten. Zet die knop om en zeg het tegen jezelf. Wees trots op jezelf als je weer een gerecht op tafel hebt gezet. Kijk om je heen en geniet van de mensen om je heen. Heb begrip voor de boze buien of de huilbuien van je kind, want het is ook allemaal wel veel. Leg uit dat bepaald gedrag niet acceptabel is geef ruimte. Accepteer dat niet alles perfect zal verlopen.

          Allemaal hele fijne dagen gewenst!