Kijk je er ook al zo naar uit? Lekker vakantie, niks moeten, leuke dingen doen enz. Wellicht zou je normaal gesproken naar het buitenland vertrekken, maar hebben je toch besloten in Nederland te blijven dit jaar. Waar je ook zit, het is een fijn vooruitzicht de zomervakantie. Helaas blijkt dat veel ouders met hooggevoelige kinderen helemaal niet zo’n ontspannen vakantie ervaren. Door het ontbreken van structuur en een nieuwe omgeving kan je kind overprikkeld raken, maar ook onderprikkeld door verveling. Hier wat praktische tips.  

  1. De laatste weken voor de vakantie

De laatste weken voor de vakantie zijn meestal vrij hectisch en verlopen wat anders dan de normale schoolweken. Het schooljaar wordt afgerond met meestal nog wat toetsen, het kennismaken met de nieuwe leerkracht, de laatste sporttraining, (afscheids)feestjes enz. Bereid je kind daarop voor door het te bespreken en maak keuzes waar je kind wel bij kan zijn en waarbij niet. Probeer de afspraken waar mogelijk te spreiden of hou er rekening mee tijdens de rest van de week. Kondig de laatste schoolweek en dagen aan bij je kind. Besef van tijd hebben nog niet alle kinderen, dus laat ze realiseren wanneer ze echt vakantie hebben. Het maken van een aftelkalender kan daarbij helpen.

Ook is het goed en leuk om je kind alvast te laten zien waar je heen gaat of wat er op de planning staat. Laat foto’s en filmpjes zien, vertel hoelang het rijden is, welke temperatuur het daar is, wat er te doen is enz. Als je daadwerkelijk weggaat, is het verstandig om je kind te betrekken bij het inpakken. Je kind kan lijstjes maken van wat er allemaal mee moet en kan helpen met spullen pakken. Het is goed dat je kind zich realiseert dat het even niet thuis is.

  1. De reis

Iedereen heeft naar dit moment toegeleefd en vooral jij als ouder. Een jaar hard werken zit erop en met waarschijnlijk een periode van thuis werken en thuisonderwijs geven, heb je het gevoel dat je er nog meer aan toe bent. Realiseer je dat je niet meteen in het vakantiegevoel zit. Het terugschakelen en los komen van werk en andere zaken kost tijd.

Bedenk hoe je de reis wilt aanpakken. Ga je met de auto? Bedenk dan hoe vaak je wilt stoppen en overnachten. Ga je vliegen? Vertel je kind wat het allemaal kan verwachten en vertrek op tijd. Hoe meer stress bij jou, hoe sneller je kind overprikkeld is. Reizen kost energie en is vaak saai voor kinderen, bedenk een manier om het leuk te maken voor je kind (spelletjes, doe-boeken, kleine cadeautjes, beperkte schermtijd enz.) en realiseer je dat je zelf waarschijnlijk ook moe bent.

  1. Yes het is vakantie!

Eindelijk op de plek van bestemming. Wanneer je gaat kamperen, bedenk dan van tevoren hoe je, je kind kan betrekken bij het opzetten van bijv. de tent. Bereid je kind er op voor dat jullie bij aankomst niet meteen in het zwembad kunnen duiken. Sommige ouders doen dit juist wel en zetten pas later de tent op. Na een vermoeiende reis, kids die aandacht willen en dan in de warmte een tent opzetten, is hét recept voor de eerste vakantie ruzie. Kijk naar de meest ontspannen manier, die voor jullie prettig is.

Wennen aan de nieuwe plek kost het ene kind meer tijd dan het andere, help je kind erbij om de plek waar je bent te gaan verkennen en te ontdekken. Probeer zeker de eerste dagen nog een structuur aan te houden en met je kind te delen wat er op de planning staat. Bouw zoals altijd herstelmomenten in na een actieve dag en ga lekker met elkaar de natuur in. De natuur is voor veel hooggevoelige personen een fijne plek.

Er zullen momenten zijn dat je kind zich verveelt, daar is helemaal niks mis mee. Soms vraagt je kind aandacht met ‘vervelend’ gedrag. Probeer altijd te kijken wat er achter dat gedrag schuilgaat. Je kunt bijv. voor dit soort momenten een ‘ik verveel me grabbelton’ maken. Je kind stopt er briefjes in met dingen die hij alleen kan doen en dingen die hij samen met jou kan doen. Op een ‘ik verveel me’ moment grabbelt hij iets uit de ton en wat er op het briefje staat moet je kind dan ook echt gaan doen. Vaak gaat het gevoel van verveling dan over.

Veel kinderen vinden het fijn om te helpen. Geef je kind een taak, niet omdat het moet, maar omdat het leuk is. Denk aan meehelpen met afwassen, de was ophangen, insmeren, een planning maken voor de volgende dag enz.

  1. Naar huis

Voor de terugreis geldt hetzelfde als voor de heenreis. Kondig tijdig aan wanneer de vakantie is afgelopen, laat je kind helpen met inpakken en opruimen. Geef je kind de ruimte om bewust dingen voor het laatst te doen en afscheid te nemen van vakantievriendjes.

Bij thuiskomst hoef je niet meteen je koffer of je auto uit te pakken en de was aangezet te hebben. Probeer relaxed thuis te komen en laat je kind helpen met uitpakken. Wanneer de bed- en eettijden op vakantie afweken van het thuis ritme, voer je langzaam het thuis ritme weer in. 

Ga je dagjes weg? Dan kun je bovenstaande tips ook toepassen.

Ik hoop voor jullie allemaal een ontspannen vakantie. Verwacht niet te veel van jezelf, geef jezelf en je kind de rust en de ruimte om te wennen!

Ontspan & Geniet